Haydom Hospitali - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Eva en Julia - WaarBenJij.nu Haydom Hospitali - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Eva en Julia - WaarBenJij.nu

Haydom Hospitali

Door: evaenjulia

Blijf op de hoogte en volg Eva en Julia

04 December 2011 | Tanzania, Dodoma

Haydom is weer heel anders dan Machame. Het ziekenhuis is groter, meer westers en beter georganiseerd. De patienten zijn ook anders, want er zijn hier weer andere tribes en 4 taalgroepen.
We zijn met z'n tweetjes in een family nursing house gestopt omdat het guesthouse vol zat met Noorse studenten. Geen probleem want nu hebben we een groot huis met extra slaapkamers en een amazing uitzicht over de vallei en mount Hanang.

In Haydom doen we ons coschap sociale geneeskunde, gericht op Public Health, en gaan we dus m.n. Mee op outreach programma's. Afgelopen week zijn we meegeweest met de outreach van de Reproductive health care. Wij werden gelijk onder de hoede van Mama Tippe genomen, die alles beslist wat we doen. Ook waar we foto's van maken, waar we zitten en hoeveel we eten. Dit alles op een lieve behulpzame manier waardoor we ons niet hopeloos en verdwaald voelen.

Op outreach zijn onze taken tot nu toe geweest: wegen, bloeddruk meten, klamboes verkopen en vaccineren. Sommige kindjes moeten al huilen als ze een mzungu zien, laat staan als deze ook een spuit in ze zet... Moeders daarentegen zijn helemaal fan van ons, waarom blijft een raadsel...

Ook in Haydom hebben we geen tekort aan vrije tijd. Dat komt ook omdat we hier niet zelf voor ons eten hoeven te zorgen en er een laundry service is, wat vooral Julia een verademing vindt. Onze vrije tijd besteden we met voornamelijk met andere mzungu's (veel uit Noorwegen, maar ook Denen, Duitsers en Nederlanders), waarmee we wandelingen maken door de adembenemende natuur en inmiddels zijn we ook maar aan onze verdiepingsopdrachten begonnen.

Gisteren zijn we naar een cultureel centrum geweest, waar ze laten zien hoe de verschillende stammen hier leven. Bijna iedereen zet zijn koeien binnen en het liefst z'n vrouw in een andere slaapkamer met de jongere kinderen. Toen we bij het museum aankwamen bleek de persoon met de sleutel weg te zijn en moesten we door een raampje naar binnen gluren: T.I.A.! 's Avonds vierde Theresa, een duitse kinderarts en ook onze buurvrouw haar verjaardag, waar we tot laat in de tuin onder de sterrenhemel gebarbecued hebben. Het sinterklaas-, kerst-, feestmaandgevoel is hier dan ook nog totaal niet doorgedrongen (al is Eva wel nieuwsgierig naar het cadeautje dat ze morgen mag openen en wacht Julia met smart op het pakketje met pepernoten!).

Foto's:https://picasaweb.google.com/111084871212672088429/Week8#

• 04 December 2011 - 12:29

Claire:

Ik stuur net een mail maar kan meteen lezen wat jullie weer gedaan hebben haha!
    Jullie zijn ook hardstikke leuke mzungu's, geen wonder dat de mama's jullie leuk vinden hoor! Tja, dat die kindjes het niet zo leuk vinden als jullie ze vaccineren.. Ik vind de mensen die mij moeten prikken ook nooit erg leuk;)
    Blijf genieten dames!
    xxxx

• 04 December 2011 - 16:22

Lex:

Wat een mooie foto's van de natuur. Ben erg benieuwd naar andere foto's ervan!
    Het is ook de bedoeling dat je lief voor de kinderen bent he! Niet boos kijken enzo. Tipje van een leerkracht ;)
    Succes!
    Dikke kus!!!!!!!!!!

• 04 December 2011 - 17:44

Karina:

Hee lieffies!!

De foto's zijn echt weer fantastisch! Zo leuk om een beeld te krijgen van jullie nieuwe plekje... Het is alleen niet echt meer nieuw. Nog een paar weekjes en dan gaan jullie al vakantie vieren. Maar eerst nog goede daden verrichten;).
    Ik heb net mijn interne II afgerond en mag eindelijk chillen met voorbereidend Sociale, soort van vakantie dus:). Verder ga ik met kerst op wintersport, waar ik heel veel zin in heb! Hopelijk komen jullie ook nog een beetje in de kerstsferen;).

Dikke kroel Kaatje

• 05 December 2011 - 07:46

Job & Eef & Fabienne:

He ladies,

Wat een mooie foto's weer! We zijn benieuwd naar het vervolg. Net als Claire, vinden wij de prikkende artsen ook meestal niet zo leuk.

Liefs ons!

• 13 December 2011 - 15:44

Paula:

Wat ben ik trots op jullie!Tot gauwX