Cataract, Snakes and Flying - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Eva en Julia - WaarBenJij.nu Cataract, Snakes and Flying - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Eva en Julia - WaarBenJij.nu

Cataract, Snakes and Flying

Door: evaenjulia

Blijf op de hoogte en volg Eva en Julia

12 December 2011 | Tanzania, Dodoma

Maandag en dinsdag zijn we meegeweest met de oogartsen op hun outreach naar Katesh (waar bijzonder genoeg een snelweg was, waar niemand iets van begreep: ze reden langzamer en er fietsten mensen en ook waren er herders die hun schapen en geiten erover uitlieten). Maandag was een drukke dag. Eerst hebben we patienten gezien, m.n. cataract (=staar) in het laatste stadium, die vervolgens, na directe betaling aan de oogarts (40,000TSH= +/- 18euro), op de operatielijst werden geplaatst. Het plan was dat we in Katesh zouden blijven slapen en dinsdag zouden opereren. Maar omdat de lijst aan het eind van het spreekuur bijna 30 patienten bevatte, besloot de oogarts al maandagmiddag rond 16.00u met de operaties te beginnen. Dit hield vervolgens in dat we nog tot 21.00u 's avonds in de OK stonden, omdat de oogarts een van de spaarzame Tanzanianen is die wel van hard werken houdt. Gelukkig heeft de optometrist hem toen een halt toe geroepen, waarna we eindelijk konden eten en slapen. De volgende dag zijn wij eerder teruggegaan naar Haydom met een lokale bus. Die er 3x zolang over deed als de landcruiser op de heenweg, maar dan ook in elk dorp stopte en pech kreeg onderweg (niet verwonderlijk als je de bus had gezien). Niet zo heel erg, want het landschap was geweldig mooi dus heerlijk om met een ipod op naar buiten te kijken. Alleen Julia had het niet zo getroffen met haar plekje in de bus (naast een dikke Tanzaniaan in een fleecetrui, veel te warm! En mensen achter haar die aan haar haren gingen zitten) Pole!

Ook zijn we weer met de RCHS op outreach geweest, nu naar Buger. Dus dat was weer kindjes wegen, bloeddrukken meten en vaccineren. Maar dit keer zijn we er met een vliegtuigje heen gegaan! Het vliegtuigje was van de MAF (maatschappij die artsen rondvliegt) en werd bestuurd door een Noorse piloot (met de looks van Brad Pitt!). Ook was er een tandarts mee, die zo nodig extracties (bij iedereen minstens 1 dus) deed, wat ons weer stimueleerde om in ieder geval zo lang we hier zijn goed te flossen en poetsen.We konden niet lang blijven in Buger omdat er storm aan zat te komen. De rest van de RCHS crew bleeft daar overnachten, wat betekende dat wij ongeveer een prive-vlucht terugkregen in gezelschap van 1 tanzaniaan die voor het eerst in zijn leven in een vliegtuig zat.

9 December was een nationale feestdag, omdat Tanzania 50 jaar geleden onafhankelijk is geworden. In Haydom betekende dat een optocht over ziekenhuisterrein, gevolgd door ellenlange speeches in Swahili en Engels in Sala (= chapel) en afgesloten met soda en biscuitjes. Heel bijzonder hoe ze hier een programma van 1,5 uur met 2 uur kunnen laten uitlopen... Alle patienten kregen cadeautjes en de staff kreeg 5000TSH (ongeveer 2,50euro). Dus iedereen blij!

Vrijdagavond zijn we gezellig uit eten geweest met de hele groep nederlandse studenten uit het ziekenhuis. We hebben allemaal chipsi mayai gegeten (omelet met frietjes), want dat was het enige wat ze hadden in het restaurant. Vervolgens zijn we naar de lokale disco geweest, die ons eerder beschreven werd als 'de HIV-schuur'. Toen we de Tanzanianen paringsdansen zagen uitvoeren, viel deze term helemaal op zijn plek. Ook kwamen er een paar hele bijzondere moves langs, die deden denken aan een traditionele regendans.

Zaterdag zijn we met 3 andere medische studenten uit Haydom naar Pete's farm vertrokken om hier te overnachten. Pete is een Ier, die in de buurt woont op een enorm landgoed met zijn tanzaniaanse vrouw, vee, slangen (die hij vangt vanuit zijn tuin) en een mini antilope (die hij uit de handen van een Tanzaniaans gezin heeft gered deze wilden vetmesten en opeten). Hij heeft 2 luxe tenten in de tuin, die hij verhuurd. We hebben genoten van een heerlijke maaltijd, dodelijke slangen, geweldige verhalen en een kampvuur. Vanochtend werden we gewekt door het gekwetter van honderd verschillende soorten bijzondere vogels. En nadat we een mooie wandeling door zijn landgoed hebben gemaakt, heeft hij ons weer teruggebracht naar Haydom. Kortom, heerlijk weekend!

Nogmaals bedankt voor al jullie leuke berichtjes! Keep posting, we love it!

Foto's volgen!

• 12 December 2011 - 15:30

Anouk:

Haha wat een heerlijk taalgebruik weer: HIV schuur!! :) hoe komen jullie er op.
    Dit Coschap klinkt wel een stuk interessanter dan de vorige moet ik zeggen. Veel plezier nog!
    Xx

• 12 December 2011 - 17:02

Anne:

Dames, klinkt nog steeds goed daar. Maar wat een verschil met de coschappen in Nederland, haha. Erg leuk om jullie stukjes terug te lezen! Hier gaat alles ook prima. Juicy details zal ik zo even mailen ;) Kus

• 12 December 2011 - 17:34

Lex:

Er is werk genoeg dus! Wel leuk dat het op zo veel verschillende plekken is!
    Ben benieuwd naar de foto's
    Kus

• 12 December 2011 - 18:34

Kaatje:

Hee lieffies!
    Wat een avonturen weer...:)! Leuk dat jullie zo veel verschillende plekken zien, including de HIV-schuur. Heerlijk genuanceerd;). Maar ik heb een idee dat ik weet wat zich daar zoal afspeeld.
    Ik ben ondertussen begonnen aan mijn voorbereidend blok Sociale, dus heerlijk aan t chillen:)! Vooral veel op stap, werken zodat ik weer eens op reis kan. Er is nu een australisch meisje wat ik in LA had ontmoet, dus heb rondje nederland gedaan. Allemaal leuke dingen dus! Morgen nog even Sint vieren en dan op naar de Kerstman....
    Dikke kroel kaatje

• 13 December 2011 - 12:29

Inge-Loes:

Inderdaad wat een bult werk steeds! maar wel goed hoor allemaal! Jullie verrichten zeker dankbaar werk! leuk om van alles iets mee te krijgen! Ik was het trouwens vergeten om te zeggen.. maar die foto's van een paar weken terug op safari zijn om jaloers op van te worden! echt geweldig! Super ook voor eef dat lex bijna komt! Lekker genieten van het vooruitzicht! Liefs en een mega dikke knuffel!

• 13 December 2011 - 14:49

Esther:

Eef, wat een prachtige verhalen! Avontuur op avontuur! Super gaaf voor jullie beiden. En: ik heb je kaartje vandaag ontvangen! Zo lief en leuk! Zet m op daar. Geniet geniet! X

• 14 December 2011 - 07:58

Anat&Merijn:

Wat een super leuk verhaal weer. Gaaf dat jullie op zoveel verschillende plekken komen en dan ook nog met een vliegtuig (erg vervelend ook zo'n piloot ;-) ).
    De foto's zien er weer erg mooi uit, we zijn benieuwd naar nog meer foto's.
    Erg mooie omgeving!!
    Geniet er nog lekker van dames, heel veel plezier!

gr kus van ons

• 25 December 2011 - 18:28

Anna Petra &maurits:

Leuk om allemaal te lezen. Zijn benieuwd naar de live verhalen. Kerst was gezellig en we hebben je allemaal wel gemist, Julia .
    Maak er nog een fijne tijd van en alvast een goede reis terug!
    Liefs,

• 25 December 2011 - 18:28

Anna Petra &maurits:

Maak er nog een fijne tijd van en alvast een goede reis terug!
    Liefs,